Hej, a veste, da ste zelo posebni in na celem svetu ni niti ene osebe, ki bi vam bila podobna? Zaslužite si ljubezni, ne samo iz strani vaših bližnjih in prijateljev, ampak tudi iz strani najpomembnejše osebe v vašem življenju – VAS SAMIH.

Preveč ljudi pozabi na to, ker smo se naučili nezavedno iskati in tudi najti vsako najmanjšo napako na svojem telesu. To isto telo, ki nam toliko daje, je vsak dan verbalno raztrgano na milijon koščkov, ker ni nikoli dovolj dobro, dovolj popolno, preveč veliko, preveč majhno, preveč suho, preveč debelo, preveč gubasto in še bi lahko naštevala, je tako?

Že od pubertete dalje nas od vsepovsod bombardirajo, kakšni bi morali zgledati, kakšna bi morala biti naša koža, naše trepalnice, naši lasje, naša zadnjica, naša postava, naša idealna teža in, ker na sebi ne vidimo nič po “standardih”, nas vsak pogled v ogledalo opomni na to, kako nismo dovolj.

Vse bi bilo OK, če bi te stavke slišali enkrat, jih skozi eno uho dali noter, skozi drugo ven in nadaljevali svoje življenje naprej. Ampak, ali jih res slišimo samo enkrat? Ne.

Slišimo jih tolikokrat, da smo že pozabili, kdaj je bil tisti prvič, saj je opravljanje svojega telesa postala navada, ki nam je tako znana kot umivanje zob ali prehranjevanje.

Draga ti, ki to bereš – tako rada bi te močno objela in ti na uho znova in znova šepetala, kako si čudovita točno takšna kot si, tudi, če tvoj videz ne predstavlja “perfektne” photoshopirane ženske iz najnovejše revije. Isto velja tudi za vse moje moške bralce.

A pismo ja, če je vaš notranji kritik tako močan (ali celo še manj), kot je bil moj, vem, da bi vam lahko to milijonkrat ponovila in mi še vedno ne bi verjeli. 😉 No, mogoče tisto mikro sekundo, ampak potem bi me podzavestno takoj utišali, ker bi vas preplavila vprašanja, kako lahko nekdo najde kaj lepega na vas.

Poslušajte zdaj to (Mislim vas. Pustite za trenutek svojega malega gremlina, da pametuje po svoje.) – nihče od nas se ne rodi s predispozicijo sovraštva do svojega telesa. Vse to se naučimo.

Slaba novica je, da vsa ta sporočila, ki jih dobimo, glede tega, kako smo slabi in kako bi bili boljši, če bi izgubili 5 kg, imeli daljše trepalnice, bolj bleščeče lase in bele zobe, ne bodo šla stran. Okolja in zunanjih dejavnikov ne moremo spreminjati.

Lahko pa sebe in to kar si govorimo in dobra novica je, da se lahko naučimo obvladati ta sporočila oz. jih zamenjati z drugimi, spodbudnejšimi.

Takšnimi, ki nam ne bodo predstavljala našega telesa kot zapor, znotraj katerega moramo živeti, ampak kot tempelj, znotraj katerega imamo čast prebivati.

Tvoje telo potrebuje tvojo ljubezen.

Mogoče mislite, da se ne slišite in da vam ena opazka ne bo škodovala. Mogoče mislite, da je to edini način, da ohranite motivacijo za to, da shujšate še zadnjih par kilogramov. In mogoče celo mislite, da si delate medvedjo uslugo in s tem načinom varujete svoje srce pred bolečino. Ni res, nič od tega ni res. Ta bolečina se bo samo večala in večala. Verjemite mi.

Preizkusila sem že vse. Od tega, da sem se noč in dan zmerjala, ker nisem prenesla pogleda na noben kotiček svojega telesa, do tega, da sem se tepla in hkrati sanjala, da bi zadela loto, da bi lahko šla na operacijo, da bi spremenila ta moj obraz.

To je moja zgodba, vaša je lahko čisto podobna ali pa ne, vendar vsi imamo nekaj skupnega. Vse nas, nas v trenutkih slabosti, naokoli prenaša naš notranji kritik in se nam laže.

V tem mesecu postanite zagovornik svojega telesa.

Prenehajte si dopuščati žalitve glede svojega telesa, četudi mislite, da se samo hecate in da niso nič takšnega.

Bi prijateljici kdaj rekli, da zgleda kot debela koza, ali pa kolegici, da naj že enkrat skrije ta svoj nagravžni trebuh? Ne! Zakaj bi potem sebi namenjali te besede?

Ideja za izziv tega meseca

Zapišite 30 stvari, ki jih imate radi pri sebi in 20 stvari, ki jih obožujete na svojem telesu. Prosim, ne fokusirajte se na stvari, ki vam niso všeč, ampak samo na pozitivne zadeve. Imate lepo oblikovane obrvi? Čvrsto kožo? Sanjske oči? Mogočne lase?

Vsakdan, naslednjih 30 dni, preberite oba seznama takoj zjutraj, ko vstanete.

Pozor – lahko bo to dokaj težka naloga in se boste kregali s svojim notranjim kritikom, ki vas bo želel prepričati nasprotno, ampak postopoma boste zgradili nove povezave v svojih možganih in se boste končno videli v pravi luči: mogočni, veličastni in lepi!!! Vaše telo je čudežno in zasluži si, da ga proslavljate dan za dnem, predvsem pa izkazujete hvaležnost.

Vaše telo vas potrebuje. Potrebuje vaš čas, vašo nego, vašo ljubezen, vašo pozornost, vaše čaščenje, vaše spoštovanje in vašo predanost in vi potrebujete svoje telo, kajti to je resnično edini kraj, kjer lahko živite.

Dajte mu to darilo.