Koliko poguma, koliko znanja, koliko skokov.

Na vrsti je Darja, ki se je kljub redni službi z dobro plačo odločila za spremembo,  ki je marsikaj postavila na glavo.

Kako se je vse skupaj odvilo, nam bo povedala v spodnjem zapisu.

Sem Darja Glogovšek – skrbnica za ravnovesje v vašem življenju. Sem zelo radovedne narave, zato uživam, ko na srečanjih s svojimi strankami postavljam vprašanja, s pomočjo katerih odkrivajo kdo so in kaj si želijo. Verjamem, da lahko s pravim in dobrim mentorjem premikaš gore. Verjamem, da se vse da in da ni ovir, ki jih ne bi mogli premagati. Pomemben je samo čas in ustrezen pristop.

V letu 2016 sem v dar prejela kar dva izvoda planerja Ustvarjam sanjsko leto – kot da bi vesolje vedelo, da je pred mano leto, polno odločitev, in da bom potrebovala odlično orodje na poti do svobode lastnega ustvarjanja.

Zanimivo je, da sem se – kljub temu, da sem leto prej imela redno službo z dobro plačo ter z rednim nakazilom na TRR vsakega 15. v mesecu, urejeno družinsko življenje, spremenljiv delovni čas, … – odločila za spremembo,  ki je marsikaj postavila na glavo.

In za to je kriv tih glasek, ki se je vsake toliko časa oglasil v meni: ”Darja, kaj pa tvoja ideja?”

Ja, to je tista neustavljiva posledica osebnega razvoja. Ko začneš brskati po svojih željah, iskati in opazovati, kaj ti je v življenju všeč in česa ne želiš več. Ko najdeš dejavnost, ob kateri se ti čas preprosto ustavi, si želiš samo še več tega v svojem življenju.

Ko enkrat to raziščeš, ozavestiš in si priznaš – da tega v življenju, ki ga trenutno živiš, ni dovolj – ni več poti nazaj. Cesta postane enosmerna. Vodi v uresničitev tvojega poslanstva.

Tako sem tudi jaz, po triletnem raziskovanju in učenju NLP veščin in pozitivne psihologije ter na osnovi lastne izkušnje, ko sem zaradi zdravstvenih težav v letu 2013 potrebovala tako strokovnjake s področja psihoterapije kot tiste z znanjem raznih tehnik za izboljšanje stanja (pa o tem kdaj drugič ????), v začetku leta 2016 ugotovila, da je treba stopiti naprej. Da želim svoje znanje in izkušnje deliti z drugimi, jim pomagati, da tudi oni vzpostavijo ravnovesje v življenju.

In da to storim s konkretnim korakom. Z zaupanja vrednim sopotnikom Ustvarjam sanjsko leto 2016 ob sebi.

Vedno sem rada delala analize doseženih ciljev in izpolnjenih želja ob koncu leta in ustvarjala vizijo za leto, ki je sledilo, vendar je v zadnjih desetih letih, ko so v moje življenje prišli mož in dva malčka, to dejavnost v decembru nadomestila kakšna druga: virozica, pričakovanje novega člana – eden se je namreč rodil 3.1., službene obveznosti ali pa zabave in zaključki poslovnega leta.

Skratka, ni bilo časa, ali pa si (mogoče podzavestno) niti nisem vzela časa, saj te vrste analiz pogosto zahtevajo tudi spremembe. Vse do decembra 2015, ko sem si z na novo pridobljenim dnevnikom preprosto VZELA ČAS ZASE in za priložnosti, ki jih ponuja izpolnjen dnevnik.

Bilo je namreč enostavno. Aneja je zelo pregledno in jasno razdelala področja v prvem delu planerja, ko si s pomočjo že nastavljenih korakov in obrazcev zelo preprosto narediš konkretno analizo preteklega obdobja in zapišeš vizijo za naprej.

Tako sem si jo tudi jaz. In v letu 2016 zakorakala v svobodo samostojnega podjetništva.

Najboljši je bil tisti začetni občutek svobode, ki sem ga čakala toliko let. Moj način, moje odločitve, moj čas, …

Res, s tem občutkom svobode se ne more primerjati nič na svetu. Tudi drugi podjetniki so na vprašanje, kaj jim pomeni podjetništvo, večkrat omenili, da je občutek svobode visoko na njihovi prioritetni listi. Pa vendar svoboda prinaša tudi odgovornosti ter spremembe – v razmišljanju in v delovanju. Vsaj pri meni je bilo tako.

Biti in delati doma je bilo nekaj, kar sem počela že več let, zato mi to ni predstavljalo velikega izziva  rada delam doma v našem ”NASA centru”, kot z možem poimenujeva najino pisarno. Izziv je bil predvsem v tem, v kakšni obliki se pojaviti na tržišču. Kako ustrezno prikazati, kaj vse znam in kaj želim ponuditi svetu.

Ko si redno zaposlen, običajno slediš viziji lastnikov podjetja. Ni v vseh podjetjih enako, ampak podjetje, v katerem sem bila zaposlena, je ob koncu leta nastavljalo strategijo dela posameznika v naslednjem letu. Zato ni bilo težko obdržati fokusa in si nastaviti prioritet, da smo uspešno dosegali cilje.

Kot samostojna podjetnica pa sem poleg svobode ‘dobila’ še precej ostalih vlog, ki jih prinese podjetništvo.

”Darja, sedaj si sama. Veš, da imaš veliko znanja, izkušenj, sposobnosti, vendar te ljudje ne poznajo. Sedaj ne stojiš in ne delaš v zaledju drugega, sedaj si ti tista, ki utira pot in stopa naprej. Če ne boš ti, ne bo nihče drugi. Samo ti veš, kakšna je tvoja vizija. Samo ti veš, kaj govori tisti glas v tebi. In samo od tebe je odvisno, ali bo ta glas postal realnost, ali pa bo ostal samo to, kar je trenutno. Glas.”

To so bile moje misli, ki so prevladovale v lanskem letu, in včasih sem se počutila kot na ‘vlakcu smrti’. Enkrat je skupaj z navdušenjem šlo navzgor in potem, ko je na trenutke prevladoval strah, navzdol.

Imela sem nekaj strank, s katerimi smo uspešno sodelovali in nizali uspehe ob spoznavanju omejujočih prepričanj, iskanju drugačnih načinov komuniciranja s partnerjem, premagovanju strahov, … na individualnih srečanjih, imenovanih coaching. Na mentorskem portalu Zavoda Y imam vzpostavljenih nekaj uspešnih mentorskih povezav, v okviru katerih predajam svoje znanje na mlajše generacije.

Hkrati pa sem čutila, da to še ni vse. Ljudem sem želela dati nekaj več.

Individualna srečanja z mano so učinkovita, rezultati so hitro vidni, saj uporabljam raznolike pristope, ne le ‘golega’ coachinga – hkrati pa želim, da udeleženci odnesejo nekaj s sabo. Da lahko razvijajo spoznanja, ki so jih doživeli na srečanju, tudi v domačem okolju.

Zato sem v drugi polovici leta 2016 razvila sistem vodenih treningov, ki sem ga poimenovala KAMENČKI RAVNOVESJA™. Sestavljen je iz 9 kamenčkov (področij), ki jih raziskujemo v okviru naših individualnih srečanj. Pri srečanjih tako uporabljamo obrazce, na katerih je uvodni del namenjen informacijam ter vsebinam z določenega področja, v nadaljevanju pa sledi usmerjeno raziskovanje s pomočjo postavljenih vprašanj ter z vajo, ki jo posameznik opravlja do naslednjega srečanja (če to seveda želi).

Namen je, da z njihovo uporabo in s pomočjo izbranih tehnik še izboljšamo rezultate in utrdimo proces, ki ga posameznik želi osvojiti.

Poleg individualnih srečanj izvajam delavnice na temo, kako vzpostavljati ravnovesje v življenju ter kako razvijati veščine, ki izboljšajo medsebojno komunikacijo, lastno ozaveščanje in raziskovanje poslanstva.

Sistem posebnih obrazcev poveča učinkovitost posameznega srečanja, prav tako moje stranke postanejo pozorne še na druge pripomočke, ki jim lahko pomagajo na njihovi poti. In planer Ustvarjam sanjsko leto je vsekakor eden izmed njih.

Kateri deli planerja se meni zdijo najbolj uporabni? Vsi ????. Težko mi je izpostaviti le enega.

Velikokrat pri delu s svojimi strankami želim, da se izognejo občutku, da je vsak dan enak, da je vse slabo… Saj veste, ko nam ne gre najbolje, najraje posplošujemo v smislu: vse je narobe, nihče me ne razume,… Prav zato je zelo uporaben tisti del planerja, v katerem z določeno barvo označiš, kakšen je bil tvoj dan.

Občutje se izboljša, ko z uporabo različnih barv ugotoviš, da so enemu slabemu dnevu sledili trije ali pa še več dobrih dni.  Izgovor oziroma prepričanje ”vse je slabo” kmalu nadomesti druga resnica.

Ta del planerja skupaj s strankami običajno nadgradimo tako, da še pred spanjem zapišejo tri dobre stvari, ki so se jim zgodile tisti dan. Rezultati so neverjetni. V največji ponos mi je stranka, ki se je po dveh srečanjih z mano čutila dovolj močno, da je zaradi nekaj majhnih sprememb, ki jih je uvedla v svoj vsakdanjik, po sedmih letih sama opustila tablete proti depresiji.

Vesela sem, da sem lahko del mnogih zgodb o uspehu svojih strank. In tako kot svetujem njim, si tudi jaz dosežke redno zapisujem v Anejin planer. Všeč mi je, ko ob koncu meseca zapišem in osvestim korake ter z besedo opišem, kakšen mesec je za mano. Male zmage so tiste, ki pripeljejo do pravega cilja. In male zmage so tiste, ki preglasijo morebitne dvome, ki se pojavljajo na poti.

Zanimivo leto je za mano. Vrednota VARNOST je bila vedno visoko na mojem spisku vrednot. In prav ta vrednota mi je v letošnjem letu večkrat povzročala nevšečnosti in skrbi. Včasih sem namreč za hip pomislila: ”Kaj pa, če opustim vse skupaj in poiščem redno službo, kjer bo ponovno vse bolj ‘definirano in predvidljivo’?”

Potem pa se oglasi tisti tihi glasek v meni: ”Kaj pa jaz? Ali me boš res pustila sedaj, ko je tako blizu, da zaživim? Mene – o katerem sanjaš že leta in leta? Mene, ki ti takrat, ko pomisliš name, narišem nasmeh na obrazu?”

Ne, ne morem te preslišati. Še ne. Vem, da še nisem naredila dovolj, da bi svojim sanjam lahko rekla ne. Vem, da sem vztrajna, in vem, da znam dovolj.

Svoboda namreč ne dopušča veliko varnosti, razen če varnosti ne povezujem več z redno zaposlitvijo. Kaj sploh je moja varnost? Ali je to partner, družina, podpisane pogodbe o sodelovanju?

Kaj pa, če so varnost moje znanje, sposobnosti, želja po uspehu in po dajanju? Kaj pa, če je varnost moja poslovna ideja? Kaj pa, če je varnost to, da se naučim preprosto zaupati, da je vse tako, kot mora biti, in preprosto delati korake v smeri svoje vizije?

No, prav ta vprašanja so se mi podila po glavi, ko sem čakajoč na banki brskala po telefonu. Pred mano je bil konkreten pogovor o podaljšanju limita kljub nerednim prihodkom. Velikokrat beremo o tem, kako nam življenje ob pravem trenutku pošlje prava sporočila. Tudi meni ga je. V trenutku, ko so mi na banki pojasnili, da bo podaljšanje limita velik izziv, sem namreč prejela Anejino povabilo, da sodelujem in opišem svojo zgodbo.

Prav to je čar podjetništva oziroma vlaganja vase in v svoj razvoj. Ni garancij, pa hkrati ni omejitev. In ko se začneš zavedati tega, da je meja samo v tvoji glavi, se odpre cel nov svet.

Že dolgo si obljubljam, da bom napisala prvega. In sedaj je tukaj. Moj prvi blog, v katerem sem opisala, kakšno spremembo je v zadnjih dveh letih v moje življenje prinesel planer Ustvarjam sanjsko leto.

Zavedam se, da so to mogoče za koga majhni, za koga drugega pa spet skoraj nemogoči koraki. A najpomembnejše je, kakšni koraki so to zame.

Za konec le še moje povabilo tistim, ki ste ga prebrali: premislite, kaj si želite v življenju, raziskujte in si dovolite ugotoviti, katera je tista dejavnost ob kateri vam zapoje srce …

Dovolite si prisluhniti samim sebi in razvijati svoje ideje.

Kdo bo to naredil namesto vas? Nihče. To je namreč vaše življenje, ki je unikatno in neponovljivo.

Ko boste vedeli, v katero smer želi vaše srce, najdite ‘orodja’, kot je planer Ustvarjaj sanjsko leto, ali ljudi, kot sem jaz s svojimi KAMENČKI RAVNOVESJA™, ki vam bomo pomagali na poti do izpolnitve vašega poslanstva.

Drznite si upati in zaupati, da se vse razvija v smeri, kamor želite.

Če ste zašli na to stran, potem globoko v sebi veste, da ste pripravljeni na dogodivščino, ki se ji reče poslušaj svoje srce in zakorakaj svojemu poslanstvu naproti

Vedno se namreč najde pot. Veliko uspeha in zabave na tej poti vam želim.

Darja Glogovšek, skrbnica za ravnovesje v vašem življenju, www.kamenckiravnovesja.com

Vsak teden se bo v tej kategoriji pojavila nova zgodba, katera upam, da vam bo dala moč in voljo in vam pokazala, da je mogoče in da lahko tudi vi dosežete vse, kar si želite in za kar ste pripravljeni delati. Čisto vse!!

Se beremo spet kmalu!

Vse že objavljene zgodbe so na voljo tukaj.