Ker je tale blog post precej daljši od ostalih, sem vam izpisala točke, na katere sem se osredotočila. Tako da lahko po želji preberete vse ali pa skočite na tisto, ki vas najbolj zanima. 😀

 1. Kako sem sploh začela oz. prišla do te ideje, da januar posvetim pospravljanju?
 2. Zakaj ravno knjiga od Marie Kondo in njena KonMari metoda?
 3. Komu priporočam knjigo?
 4. Kje sem bila skeptična?
 5. Na kaj se pripravite?
 6. Kaj mi je všeč pri Marie Kondo in njeni knjigi Umetnost pospravljanja?
 7. Kaj me je presenetilo?
 8. Kaj mi je bilo najtežje?
 9. Kdaj metoda KonMari ne bo učinkovita?
 10. Najljubše besede, od Marie Kondo, ki so me še posebej osvojile/dale misliti/spodbudile
 11. Moji prej/potem

Opisala sem samo moje izkušnje, ne pa same KonMari metode. Ne zdi se mi fer, da bi v enem blog postu dajala napotke, kako pospravljati. Za uspeh se mi zdi nujno, da se prebere njeno knjigo od začetka do konca. Če bi jaz povedala samo glavne točke, bi se izgubilo tisto bistvo, ki ga tako čudovito opiše in želim, da ga sami začutite preko njene knjige.

Kako sem sploh začela oz. prišla do te ideje, da januar posvetim pospravljanju?

Bilo je konec decembra, izpolnjevala sem planer Ustvarjam sanjsko leto 2016 in izbirala navado, ki bi jo rada izpopolnila oz. se jo na novo naučila v januarju 2016.

Najprej sem bila prepričana, da bom začela leto z metodami iz knjige Magical Morning. In začela sem. 4. januarja. Ko sem prišla v dnevno, da bi opravila del, kjer se meditira, pa mi je naredilo slabo. Aaaa, ne! Ne morem se učit meditacije v prostoru, kjer se sploh ne počutim mirna. Kjer, kamorkoli pogledam, ne najdem miselne sprostitve, ker je vse tako nametano.

Prečrtala sem zapisano in se odločila, da bom raje mesec januar posvetila pospravljanju oz. gradnji te navadi in ne bom počakala še par mesecev, kot sem sprva mislila.

Zakaj ravno knjiga od Marie Kondo in njena KonMari metoda?

Ko sem iskala knjigo o tem, kako še izboljšati jutranjo rutino, sem čisto po naključju, pod priporočena branja na Amazonu, naletela na knjigo Umetnost pospravljanja oz. original The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing.

5.000 samih pozitivnih recenzij (zdaj jih ima že čez 7.500) me je v trenutku prepričalo, da je to to in da ni samo še ena navadna knjiga, ki uči o pospravljanju. Plus, Marie je iz Japonske in to državo + navade ljudi že tako obožujem.

Komu priporočam knjigo?

 • vsem, ki ste tako kot jaz, že izgubili upanje, da bo vaše stanovanje, hiša ali pisarna kadarkoli pospravljena
 • vsem, ki sovražite pospravljanje ter se vam zdi neumno in čista izguba časa (tudi sama sem spadala v to kategorijo in prejšnjo kategorijo)
 • vsem, ki mislite, da že imate vse pospravljeno in da te stvari že obvladate
 • vsem, ki bi se radi končno spoprijeli s svojo preteklostjo in začeli živeti za sedanjost
 • vsem, ki ste jo že prebrali oz. da kar nadaljujete z njeno drugo knjigo Spark Joy, kjer še bolj obrazloži, kako pospraviti katero kategorijo in kako se zlaga stvari

Kje sem bila skeptična?

 • Vse na en mah

Ko sem bila še čisto na začetku knjige in je bilo napisano, da se po tej KonMari metodi ne pospravlja vsak dan po malo, ampak vse na mah. Takrat me je stisnilo. Takoj sem se začela spraševati, kako bom jaz celo stanovanje naenkrat preuredila in sčistila v samo enem dnevu??

No, zadeve niso mišljene tako in so v bistvu razdeljene v več korakov. Katerih, preberite v knjigi.

 • Jaz sem brezupen primer

Da najprej nekaj razčistimo. Jaz in pospravljanje sva (bila) kot pes in mačka, ki se ne moreta videt. Glih da boste vedeli, kje je bila moja začetna točka.

Med mano in pospravljanjem ni vladalo ljubezensko razmerje. Enako je pri Mihcu in pospravljanju. Seveda obema paše imeti lepo popredalčkano stanovanje, ampak ne glede na to, kaj sva poskusila, je vedno ratal spet kaos v njem. In potem je bilo še tisto pomivanje posode in čiščenje, in pospravljanje cunj, ki nama je vedno predstavljalo sizifovo delo.

Vendar kljub temu, da sem se toliko upirala pospravljanju, češ, to je brezveze, sem si tudi želela imeti mir pred očmi. Da me ne bi, ne glede na to, kam bi pogledala v stanovanju, vedno zabodlo in opomnilo, kako sem nemarna in kako bi se morala sramovati same sebe, ker nisem »prava gospodinja«.

Na kaj se pripravite?

 • Preden boste prišli do konca, bo vaše stanovanje v še večjem kaosu.

Takole zgleda, ko se pospravlja po KonMari metodi.

Zato si resnično vzemite za vsako kategorijo dovolj ur. Da lahko vse v miru pregledate, zavržete ali obdržite in nato pospravite na svoje novo mesto. Zavedajte se, da vseeno s to metodo ne preoblikujete samo svoje hiše, ampak tudi sebe in svoje misli.

 • Odkrili boste stvari, ki ste jih že zdavnaj pozabili

In ko jih boste našli, se vedno najprej vprašajte, ali vas osrečujejo? Ne se podrediti občutkom nostalgije.

Največ takšnih zadev sem našla v svoji otroški sobi. Zbirko več kot 100 smučarskih kart, dve veliki škatli polni praznih stekleničk parfumov (ki sem jih nekoč zbirala), Game Boy, ogrlica, ki sem jo sama naredila, dude (se spomnite teh obeskov??).

Spodnji dve stvari pa sta mi dali še posebej za mislit.

Kot odrasli tako hitro radi rečemo, da nismo ustvarjalni, da ne znamo nič, potem pa dobiš takšne bisere iz otroštva, ki ti točno dajo vedet, da imaš to žilico, da znaš, da zmoreš, le pozabil si na to, kar pa ne pomeni, da se tega ne da obuditi ali preoblikovati v kaj drugega. 😉

Kaj mi je všeč pri Marie Kondo in njeni knjigi Umetnost pospravljanja?

Ker da pospravljanju čisto drug pomen. Ker se ne osredotoča samo na to, da mora biti stanovanje sterilno, drugače ni pospravljeno, ampak te spodbuja, da ga pospraviš tako, da te navdihuje in osrečuje. To, da je pospravljeno, je samo stranski učinek.

Ogromna napaka, ki sem jo prej delala, je bila, da sem pospravljala zato, ker sem se počutila, da to moram početi. Ker me je bilo drugače sram, da je nekdo prišel k nam in je bilo vse v razsulu. Jezna sem bila na stvari, ker se nikoli niso pospravile nazaj na svoje mesto in tudi, če sva z Mihcem vse generalno pospravila, je bilo čez 1 dan že tako, kot da nisva nič naredila. Posledično se mi vse zdelo še bolj brezpredmetno. Škoda mi je bilo časa, ki ga porabim, če pa se itak vrne vedno vse na stare tire.

Šele zdaj vidim, kako sem vedno pospravljala samo zaradi drugih. Zaradi mame, zaradi tašče, zaradi obiskov, zaradi slabe vesti, zaradi tega, ker se spodobi, da imaš pospravljeno stanovanje. Počutila sem se popolnoma nesposobno na tem področju.

Ravno zato sem tako zelo hvaležna, da sem čisto po naključju naletela na to knjigo in na Marie Kondo. Pokazala mi je čisto drug svet in me pomirila.

Hvaležna sem ji, ker sem z njeno pomočjo začela ceniti vsako še tako drobceno stvar v moji lasti in ker se zdaj lažje ločim od stvari, ki me ne osrečujejo.

Kaj me je presenetilo?

Koliko stvari iz preteklosti nosimo s seboj v prihodnost. Nenormalno. Koliko papirjev in drugih stvari, ki mi ne več služijo več, je še vedno zavzemalo prostor v mojih omarah in po sobah. Stvari, katere sem samo premikala levo desno ali pa se jih nisem dotaknila že več let (ker sploh nisem vedela, da jih imam ali pa se mi ni dalo vzeti časa, da bi jih vrgla v smeti/podarila naprej).

Sama sem se v januarju lotila najinega stanovanja, ki ima 35 m^2 in mojo staro otroško sobo. Veste koliko vreč stvari, ki mi niso več služile, sem napolnila??? Kar poglejte slikice spodaj. Zelene vreče so iz najinega stanovanja, vse ostale pa so iz moje stare sobe, ki ne vem če ima 8m^2. Noro!!

Kaj mi je bilo najtežje?

 • Dodeliti vsaki kategoriji svoj prostor (ampak, ko ga enkrat najdeš, je vse tako lažje!!)

Zakaj? Ker te »prisili«, da pomisliš malo izven že ustaljenih okvirjev, kjer si dal stvari, kamor so pač padle ali pa jih imel postavljene tam, kjer je bilo najbolj priročno za jih vzet. Tako so bile recimo papirnate zadeve spravljene malo v sobi, malo v predsobi, malo v dnevni. Vsaka na svojem koncu in ko sem kaj potrebovala, nisem imela pojma, v katerem prostoru je bila spravljena ta zadeva.

Zdaj točno vem, kam moram pogledati, ker samo na tistem mestu, ki sem ga dodelila, samo tam se najde papirnate zadeve iz celega stanovanja.

Vsi papirji so zdaj na enem mestu, vse obleke na enem mestu, vsi kemiki na istem mestu, itd.

 • Zaključiti

Najtežje je bilo na koncu. Pri drobnarijah, ki jih nisem niti vedela v katero kategorijo dati. Malenkostih, ki sem jih potem še par dni premikala sem in tja, ker se mi ni dalo soočiti z njimi.

Pri KonMari metodi se ne gre samo za to, da daš določeno stvar nekam, in jo pospraviš samo zato, da ni vidna očem. Nope. Moraš kar malo več razmislit.

Kdaj metoda KonMari ne bo učinkovita?

 • Ohranitev istega pogleda

KonMari metoda bo v primeru, da ne boste spremenili svojega pogleda na pospravljanje, neučinkovita.

“Success depends 90 percent on your mind-set.” – Marie Kondo

Tudi sama v knjigi večkrat pove: ne uči zgolj tehnike pospravljanja ampak pristop, ki te bo naučil pospravljanja.

 • Če boste začeli pospravljati, preden se boste zahvalili in odslovili stvari, ki vam ne prinašajo več sreče

“When things are put away, a home will look neat on the surface, but if the storage units are filled with unnecessary items, it will be impossible to keep them organized, and this will inevitably lead to a relapse. The key to success in tidying is to finish discarding first.” – Marie Kondo

Ne prirejajte si metode po svoje in jo potem kriviti, da ne deluje. Če vam pokažem, kako se zlaga nogavice ali majice in boste potem šli pospravit samo par teh stvari po tem principu, brez da bi naredili 1. korak, to ne pomeni pospravljanje po KonMari metodi.

 • Če ne boste upoštevali njenih nasvetov in če se jih ne boste držali

Stvari se z razlogom ne pospravlja glede na sobo ali glede na to, kje so nam najbolj pri roki, ampak po kategorijah. Prav tako so koraki z razlogom v takšnem zaporedju – torej najprej obleke, knjige, papirji, mešano in čustvene stvari.

In kot sama pravi, si vedno zapomnite, da vi ne izbirate, katerih stvari se morate znebiti, ampak vaš primarni fokus je na stvareh, ki bi jih radi obdržali in ki vam prinašajo srečo.

Najljubše besede, od Marie Kondo, ki so me še posebej osvojile/dale misliti/spodbudile:

 • če mislite, da je pospravljanje neskončno gospodinjsko opravilo, ki je na vrsti vsak dan, se hudo motite.
 • najboljši način za spopadanje z neredoljubnimi družinskimi člani je, da se znebite lastne navlake
 • ko naletite na nekaj, česar ne zmorete zavreči, dobro premislite o namenu tega predmeta v vašem življenju. Presenečeno boste ugotovili, koliko stvari je že izpolnilo svojo vlogo. Stvari, ki so vam pomembne, boste iskreno cenili šele, ko se boste znebili tistih, ki so izpolnile svoj namen.
 • pri zlaganju gre za več kot za pripravo oblačila na shranjevanje. V njem se skriva skrb, izraz naklonjenosti in hvaležnost, ker ta oblačila podpirajo vaš življenjski slog.

Moji prej/potem

Sem kar malo oklevala, ali naj vam pokažem moje »prej« slike, ker zdaj, ko jih gledam, res ne morem verjeti, kako sem imela lahko takšen kaos. No, ponavadi sem ga imela vseeno manj, ampak kljub temu ni bilo nikoli tako pospravljeno, kot imam zdaj, po celotni »prenovi«.

Slikane so bile 29.12.2015. Dneve potem, ko sem 3x na teden pripravljala in odpošiljala nove pakete s planerji Ustvarjam sanjsko leto in Dnevniki trenutkov. Bilo je noro pred in po praznično vzdušje in ja, ko opravljaš svoje delo od doma in ko si one-man band (z občasno Mihčevo pomočjo), sem velikokrat takole zanemarila stanovanje. 🙁 Zdaj sem pa tudi izgovore vrgla proč in ni več prostora zanje. 🙂

Ponosna sem nase in na ta januarski izziv.

No, upam, da so vas slike in tale post vsaj malo inspirira, da tudi sami preberete knjigo, ker je res fantastična. Njena prva knjiga je že prevedena v slovenščino in najde se jo tudi v knjižnici. Drugo knjigo Spark Joy, pa je pomoje zaenkrat še samo v angleščini. Jaz sem si jo zrihtala za Kindle in jo že vneto berem.

Video dopolnitev in dodatni prikazi