#razmišljanjaOživljenju

Zakaj bi sploh zapisovali cilje??

*** transkript posnetka ***

Vi ste ustvarjalci svojega življenja. Vsaka najmanjša odločitev, ki ste jo sprejeli, vas je pripeljala do tega današnjega dne. Te izbire so vam podarila izkušnje, ki so bile prijetne in malo manj prijetne, vsaka pa vas je obogatila z novim znanjem.

Ja, ustvarjalci ste in z dejanji, ki jih izvajate zdaj v sedanjosti neposredno vplivate na svojo prihodnost.

Slišala sem tudi že odgovore v stilu “Pa saj ne moreš vedeti, kaj te čaka v prihodnosti”. Ne, res je, prihodnost te lahko marsikje preseneti, kljub temu pa to ne pomeni, da si ne morete začrtati svoje poti. Takšno, ko bi vi želeli, da je in ne, kot vam vsi drugi pravijo, da bi morala biti.

Moja zgodba je takšna: od osnovne šole dalje sem verjela, da bo moja pot sledila temu – bodi odlična in pridna, ubogaj, doštudiraj, najdi službo iz področja, kjer si študirala, poroči se, imej otroke, delaj do upokojitve in nato začni šele uživati življenje.

In veliko let sem temu celo sledila, dokler nisem ugotovila, da ni treba, da je tako. Da tam zunaj okvirjev, ki nam jih postavlja družba, obstajajo sanje, cilji, srčne želje, metuljčki v trebuhu, skoki izven cone udobja. Vse, kar imam jaz za narediti pri tem pa je, da posvetim vsemu temu svoj čas.

To je tudi eden izmed glavnih razlogov zakaj vas znotraj planerja Ustvarjam sanjsko leto in spletne delavnice Zbudi se in zaživi toliko spodbujam, da začnete ponovno sanjati, da odprete svojo domišljijo in da vse to tudi zapišete.

Ker veste zakaj je pomembno cilje zapisati? Ker drugače postanejo žrtev vsakodnevnih opravil, postopoma pa jih začnemo porivati v ozadje. Nato nanje pozabimo in kasneje začutimo praznino, za katero ne vemo od kod prihaja.

Želite v tem letu doseči svoje cilje? Zapišite jih!

Bo zgolj to dovolj, da jih boste dosegli? Ne. Potrebno bo še opredeliti korake, določiti strategijo, načrtovati, ohranjati motivacijo, premagovati neuspehe, vendar že samo zapisovanje vas bo premaknilo en korak bližje.

Poglejte, kako zanimivi so naši možgani in kaj si zapomnijo oz. kako z lahkoto pozabijo.

Povejte mi, kaj točno ste počeli pred petimi dnevi ob 17.15? Kaj ste jedli pred točno enim mesecem za kosilo? Se spomnite? Jaz se ne. 🙂

Pojma nimam niti kaj sem včeraj jedla za večerjo. 🙂

Če dogodki nimajo dovolj močnega čustvenega naboja, se shranijo v neko oddaljeno skladišče spominov in gredo nato počasi v pozabo pa čeprav so bili to lepi dogodki.

Enako velja za naše cilje. Ni važno, kako majhni so. Ali je vaš cilj zasltužiti več evrov, pridobiti več samozavesti, shujšati, premagati bolezen ali karkoli drugega. Če si jih ne izpišemo in se seveda k temu seznamu ne večkrat vrnemo, se izgubijo v poplavi vseh informacij in obveznosti.

Ravno zato se odgovor na vprašanje, kako doseči svoje cilje in uspeh, glasi: zapišite jih!

Premaknite jih iz viharja misli na belo podlago. Naj jih tudi vaše oči zaznajo, preberite jih in začutite, kakšne občutke vam podarijo.

V planerju Ustvarjam sanjsko leto vas čaka 88 vaj, ki vam bodo pomagale opredeliti in ponovno na plano tudi tiste pozabljene srčne želje in cilje.

Imamo samo eno življenje. Začnite stopati proti svojim sanjam že danes. 😉