Strah je koristen. Lahko nas, tako kot svetilnik, opozori na nevarnost in ohranja pozorne, lahko pa nam, če ga je preveč, popolnoma zamegli pogled in povzroči, da izgubimo tisto, kar se najbolj bojimo izgubiti. Strah pred zavrnitvijo je tudi eden izmed takšnih strahov in menda celo eden pogostejših, kar jih gojimo ljudje.

Tako kot ostali strahovi (razen strahu pred močnimi zvoki in strahu pred padanjem) je tudi ta priučen. Prepričal nas je, da drugi ne bodo zaradi enega ali več razlogov sprejeli nas, naših idej, vrednot ali prepričanj.

Odvzame nam pogum, da spregovorimo in izrazimo drugačno stališče in občutek osebne identitete. Prepriča nas, da je naše življenje slabo, in nam pusti, da to jezo potihoma držimo samo znotraj sebe. Na naše obraze pričara različne maske, s katerimi skrbimo, da so drugi ljudje zadovoljni, sebe in svoje potrebe pa pri tem postavljamo na zadnje mesto. Obsede nas s tem, da naredimo vse, da izgledamo in se obnašamo kot drugi, in pri tem upamo, da bomo mogoče bolj sprejeti kot poprej.

Posledično se začnemo vse bolj sekirati, kaj si bodo drugi ljudje mislili o nas, in obnemimo, ko je treba reči ne ali izraziti svoje mnenje.

Koliko izmed teh naštetih znakov že prevladuje v vašem življenju?

Ko sem bila še v osnovni šoli in čez vsa najstniška leta je bilo vse, kar sem si želela, le to, da bi me vrstniki končno sprejeli medse. Da ne bi bila več tista »ta čudna«, ki se je vsi izogibajo. Nisem bila priljubljena, nisem bila popularna, nisem bila zaželena in vse, kar sem takrat doživljala, je bila zavrnitev za zavrnitvijo.

Poskušala sem postati čim bolj podobna večini, da bi čim manj izstopala, a sem pri tem izgubila svoj glas, svoje mnenje, svoje misli, ker sem se bala, da bodo spet zavržene in napadene.

In na koncu sem plačala za vse to visoko ceno.

Postala sem prestrašena punca, ki je počela vse, samo da bi ustregla drugim, pri tem pa pozabljala na svoje sanje in sebe.

Nova definicija zavrnitve

Zavrnitev je del življenja, ki mu ne morete uiti. 🙂

Ne glede na to, kdo ste in katere dogodke zavrnitve ste si vzeli še posebej k srcu, imate tako kot vedno tudi tukaj v rokah menjalnik z možnostjo izbire. Ja, imeli ste ga tudi že prej, le zataknil se je na prestavi »Zavrnitev = Nevarno. Slabo. Strašno. Grozno.«. Čas je, da ga prestavimo na »OK, nič kaj takega. Pojdimo dalje nabirat nove izkušnje.«

Zavrnitev ni neuspeh in ne pomeni, da ste vse, kar se vam lahko začne takrat plesti negativnega po glavi.

Ko drugi ljudje zavrnejo vas ali vaše ideje, ne pomeni, da ste zguba.

Ne pomeni, da ste idiot in ne pomeni, da ste nekoristno človeško bitje.

Spoznati morate, dačetudi vas vsi zavrnejo,četudi se vam vsi smejijo in se delajo norca iz vas, to še vedno ne spremeni vaše vrednosti inkdo ste kot oseba.

Še vedno ste ljubezni vredno bitje, brez katerega bi bil ta svet pust in žalosten.

…. odlomek iz knjige Nehaj se skrivati. Zasij – 30 korakov do večje samozavesti

Več o tem programu v obliki knjige in delovnega zvezka si preberite na spodnji povezavi.