Ljudje se pogosto sprašujejo, če se kje skriva še kaj več, od življenja, ki ga trenutno imajo in kako iz dneva v dan s seboj nositi energijo in navdušenje.

Ugotavljajo, da kljub temu, da so v svojem življenju stalno zasedeni, ne doživljajo tistega zadovoljstva in izpolnitve, ki si je želijo. Preživljajo se iz dneva v dan in se zadovoljujejo z »saj je vse OK, lahko bi bilo slabše«, vendar znotraj sebe pa hrepenijo po želji, da bi že enkrat zanetili tisti ogenj, ki nemirno tli znotraj njih odkar pomnijo.

Brušenje ene in iste rutine, teden za tednom, leto za letom, brez pravega navdiha in motivacije, ki bi polnila to potovanje, lahko postane zelo utrujajoče in frustrirajoče.

Kljub temu pa ni treba, da je temu tako.

Vžig strasti in poslanstva, ki vas vsak večer spravi v posteljo z obilico veselja, ni le za tiste rojene pod srečno zvezdo in privilegirane – to je mogoče za vsakogar.

In spletna delavnica Zbudi se in zaživi je zasnovana tako, da vam bo pomagala odgrnili zavese, ki visijo med vami in vašim življenjskim namenom.

Zase vem, da sem velikokrat počela stvari, ki bi jih morala početi, vendar ne glede na to, kako močno sem se trudila, stvari niso delovale. Najhujše pri tem pa je bilo to, ker nisem imela ideje, zakaj stvari ne delujejo.

Moja zgodba je takšna, pridno sem ubogala nasvete staršev in sorodnikov, bila odlična v osnovni šoli, ohranila prav dober uspeh v srednji šoli, nato pod pečatom pridna učenka začela študij na računalništvu. Prišli so prvi porazi, ko nisem izdelala letnika, vendar, da bi zadovoljila želje drugih ljudi, sem svoje proste minute posvetila učenju in bolj kot sem se približevala zadnjemu letniku, bolj sem se pripravljala na življenje in ukaze, ki jim bom morala slediti v službi, ki jo bom morala začeti iskati po koncu faksa.

Takšna, sem verjela, da mora biti življenjska pot. Osnovna šola, srednja, faks, služba, penzija. Naučena sem bila, da so le to tisti pravi koraki. In ko sem svoje drugačne ideje predstavila prijateljem in sorodnikom, so mi rekli »kaj sanjaš o nečem drugem, svet je tak in se ga ne da spremeniti in zato raje čim prej končaj faks in si dobi varno službo«.

In res bi, če ne bi ohranila svoje trme in če vmes ne bilo tistih dogodkov, ki bi me usmerili v drugo smer. Če ne bi bilo vsega tega bi pristala na delovnem mestu, kjer bi se morala vsak dan zbujati ob točno določeni uri, da bi prišla ob točno določenem času na delo, kjer bi se morala evidentirati, da bi lahko začela odštevati tistih 8h, ki jih moram oddelati in slediti navodilom ter opravljati delo, ki bi mi ga drugi naložili, da ga moram narediti. Pri tem pa izpolnjevati določene pogoje, da ne bi bila odpuščena in upati, da mi bo šef dal dopust, takrat, kot bi si ga želela.

Veliko ljudi se znajde v tem začaranem krogu, kljub temu, da nam je v življenju namenjeno toliko več.

Že od samega rojstva smo namreč učinkovito natrenirani, naj se pridno postavimo v vrsto, držimo naše glave dol, da smo pridne punčke in fantki, naj ne ugovarjamo in ne povzročamo težav staršem in drugim.

Po glavi so mi velikokrat šinili ustavljeni vzorci razmišljanja, češ, saj imaš vse, si zdrava in obkrožajo te dobri ljudje, Aneja, vidiš da ni tako slabo? Kljub temu pa vsakokrat, ko sem pogledala druge ljudi, sem pri njih videla srečo in veselje, jaz pa sem se počutila tako votla in brez nobenega pravega smisla, kateremu bi lahko sledila.

Dejstvo je, da smo ljudje izredno prilagodljivi. Sposobni smo znova in znova sprejemati udarce, padce in še vedno funkcionirati. Vendar, vprašanje se glasi, ali želimo res živeti na tak način? Je res lažje biti iz dneva v dan potlačen, zadržan in potisnjen v nevidno škatlo kot pa riskirati in najti nekaj novega ali celo slediti svojim željam in si želeti bolj polnega življenja?

Sama verjamem, da je toliko tega »sprejmi, bodi tiho, ne se pritoževat in bodi raje zadovoljen s tem, kar ti je dano« zaradi tega, ker sicer vemo, da se mora na tem svetu nahajati nekaj več za nas, vendar ne znamo identificirati kaj to je in kako ga pripeljati k nam.

In kako to ugotovimo? Kje lahko sploh začnemo? Kako se lahko nekdo približa nečemu, kar je tako zastrašujoče in neznano?

V celotnem 1. modulu spletne delavnice Zbudi se in zaživi.

No, delček tega tudi kmalu v drugem delu članka.